Manastiri si Schituri

Manastirea de la Mircea Voda

La aproximativ 5 kilometrii în nordul localităţii Mircea Vodă se construieşte Mănăstirea pentru călugări "Bună Vestire şi Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian". Început în luna Iulie 2011, Sfântul aşezământ este construit în întregime din râvna a doi credincioşi.

"Cu muncă multă, cu eforturi mari, am reuşit să strângem nişte bani. Însă în momentul în care m-am îmbolnăvit am realizat că nimic nu este de folos omului, decât liniştea sufletească, bucuria spirituală şi grija faţă de cele netrupesti" povesteşte...

Citește mai departe...

Manastirea Strunga

Manastirea StrungaSe apropie sarbatoarea Buneivestiri. Una dintre manastirile care au acest hram este Manastirea "Strunga" de langa localitatea Oltina.

Inca din anul 2004, cu binecuvântarea IPS Teodosie, s-a hotărât împreună cu părintele Andrei, stareţ la mănăstirea Dervent, ca în satul Strunga (Câşla) să se înfiinţeze un schit de maici, slujbele săvârşindu-se în bisericuţa veche cu Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Citește mai departe...

Ziarul Lumina: Histria, crucea din calea veacurilor

manastirea histria„Tradiţia apostolică a fost transmitere din viaţă în viaţă şi din faptă în faptă“, spunea Sfântul Teofan Zăvorâtul. O întrupare a acestei continuităţi pe pământul vechii Scythii Mici este Mănăstirea Histria, din judeţul Constanţa, care se racordează firesc, deopotrivă cu viaţă şi faptă, la tradiţia apostolică şi la lumea mileniului III. Ea s-a aşezat cruce în calea veacurilor rodind lumină, rânduială şi adâncă trăire ortodoxă.

Citește mai departe...

ZIARUL LUMINA: Colilia, prezentul din inima pustiei

coliliaLa Colilia, trecutul şi viitorul se reunesc într-un prezent, sub purtarea de grijă a Maicii lui Dumnezeu. O imagine panoramică a Mănăstirii Colilia, din Arhiepiscopia Tomisului, surprinde la un loc pustia, eolienele şi cerul, într-o paradoxală metaforă a dăinuirii, dincolo de vreme şi vremuri. Aflând istoria acestui loc unic din extremitatea nordică a arhiepiscopiei, trebuie să te înclini cu respect şi bucurie, pentru că dacă astăzi se poate vorbi de un prezent al Coliliei, aceasta se datorează unei impresionante şi tăcute jertfe creştineşti.

Citește mai departe...

ZIARUL LUMINA: Drumul revenirii în starea de rugăciune

bretanion-1"A reveni în starea de rugăciune" este de fapt un drum. Drumul de întoarcere în sine, pe care monahul, ieşit cu ascultare în lume, îl străbate în grabă spre inima lui, chilia în care se regăseşte pe sine în chip îngeresc, din care, pentru un timp, a fost nevoit să iasă. Vizitând Mănăstirea "Sfinţii Ierarhi Nicolae şi Bretanion", din Arhiepiscopia Tomisului, am înţeles mai profund adâncimea acestei stări, pe care, orăşeni rătăciţi, am încercat-o şi noi, ascultând mărturisirea părintelui stareţ Nicandru Valache.

Citește mai departe...

Manastirea Sf. Ioan Casian

Manastirea Ioan Casian 2Infiinţat în anul 2003, aşezământul reactivează străvechea vatră monahală din “hotarele Casienilorşi Peşterii” în care au trăit trei sfinţi dobrogeni: Ioan Casian, Gherman Romanul şi Teotim I. Manastirea Sfantul Ioan Casian se afla in Dobrogea, pe locuri crestine autentice ce pastreaza inca duhul de liniste si inaltime al monahismului.

Citește mai departe...

Manastirea Dervent

Manastirea DerventPe malul drept al Dunarii, in apropiere, la o distanta de numai doi kilometri de manastirea Dervent, a existat o cetate antica romana cu numele de Dervent, nume care inseamna lagar sau garnizoana romana dar si vad de trecere sau trecatoare in limba turca. Cetatea Dervent, dupa o epoca infloritoare pana pe la anul 1036, a fost distrusa de pecenegi atunci cand au fost distruse si cetatile Dinocetia, Capidava si Sucidava. Astazi, in zona, inca se pot vedea ruinele acestei vechi cetati romane.

Citește mai departe...