Cuvantul Ierarhului

Predica la sarbatoarea Sfântului Bretanion

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin
Prea Cucernice Părinte Stareţ, Prea Cuvioşi şi Prea Cucernici Părinţi, iubiţi fraţi şi iubiţi credincioşi.
 
Această sfântă zi ne-a adus în acest loc să facem popas duhovnicesc pentru a cere mijlocirea celor doi mari sfinţi pe care noi astăzi îi prăznuim pe doi mari sfinţi: Sfântul Grigorie şi Sfântul Ierarh Bretanion, înaintaşul nostru. 
 
Sfântul Grigorie cuvântătorul de Dumnezeu a fost un cuvios părinte care a dus o viaţă atât de sfântă, a fost atât de învăţat şi atât de rugător şi postitor, şi în acelaşi timp, mare înţelept şi mare tălmăcitor încât prin viaţa, prin faptele sale a putut să apere dreapta credinţă în Constantinopol. După ce a învăţat la marile şcoli, învăţătura vremii, filosofia, retorica şi celelalte ştiinţe ale timpului său s-a apropiat de tatăl său, tot cu numele de Grigorie, care era episcop de Arian,

Citește mai departe...

Predica la Sf. Teodosie cel Mare

IPS TeodosieFiecare dintre noi a venit în lumea aceasta cu o menire de la Dumnezeu. Unii dintre noi își îndeplinesc menirea, alții refuză darul pe care Dumnezeu l-a oferit: darul vieții. Viața noastră este dăruită de Dumnezeu cu diferite raze pentru înfăptuirea unor misiuni în viața aceasta. Uneori purtăm nume care ni se potrivește cu dorința celui care a purtat numele înaintea noastră și se află înaintea slavei lui Dumnezeu. Cei ce au primit și al doilea nume și primul nume nu mai este, călugării, primesc numele unui sfânt care să fie, cu adevărat, povățuitor și pildă pentru viață. Așa a rânduit Dumnezeu ca în 1990, să primesc un nume nou: numele Sfântului Cuvios Teodosie din partea Părintelui Stareț de la Mănăstirea Crasna, care nu mi-a spus dinainte ce nume voi avea.

Citește mai departe...

Predica la sarbatoarea Sf. Ioan Botezatorul

SF. IOAN BOTEZATORULIată-ne la această sărbătoare mare a Sfântului Ioan Botezătorul, când prăznuim Soborul său. Orice sărbătoare mare: Bunavestire, Nașterea, Botezul au o continuare printr-un sobor ce se pomenește. Sărbătorile nu se trăiesc singular, ci într-o comuniune de iubire, într-o comuniune de credință și de slujire. Ieri am fost martori la Botezul Domnului când Iisus a venit din Galileea la Iordan la Ioan, ca să se boteze de către el. Ioan îl oprea, spunând: „Eu trebuie să fiu botezat de tine și tu vii la mine să te botez„?”

Citește mai departe...

Predică la Duminica Sfintilor Români

1044321 521436621237465 2006394427 nÎn numele Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Amin!

„Sfinţilor întru care Dumnezeu a binevoit să înmulţească milelele Sale, bucuraţi-vă în ceruri şi rugaţi-vă pentru noi!”

Am ajuns la hramul cel mare al acestui sfânt aşezământ, mănăstirea închinată tuturor sfinţilor de Poarta Albă, cum s-a numit atâta vreme, aici unde, cu adevărat, din pământul acesta răsare lumină. Astăzi îi pomenim pe toţi sfinţii români. De unde începe şirul sfinţilor români? Sunt sfinţi odrăsliţi de neamul nostru şi sfinţi care s-au altoit în pământul neamului nostru. Cel dintâi dintre sfinţii noştri nu este altul decât..

Citește mai departe...

Predica la Sfintii Imparati Constantin si Elena

Iubiţi credincioşi, astăzi sosit-a zi de prăznuire pentru biserica aceasta, zi plină de lumină şi de bucurie, căci ocrotitorii Constanţei sunt cinstiţi astăzi în mod deosebit. Ei sunt din veacul al IV – lea şi puţine oraşe au fost botezate atât de devreme de sfinţii care au voit să-şi lase amprenta dragostei lor faţă de acele locuri. Avem privilegiul ca oraşul nostru să fie botezat cu numele fiului celui mai mare, Constanţiu, de însuşi Sfântul Împărat Constantin. Ne spune cântarea bisericească că acest Sfânt Împărat nu a luat de la oameni vrednicia şi chemarea, ci a luat-o de la Dumnezeu, întocmai ca Sfântul Apostol Pavel.

Citește mai departe...

Predica la Duminica a 4-a dupa Pasti

Iubiţi credincioşi, în fiecare sfântă duminică după Învierea Domnului ni se istoriseşte câte o minune în Sfânta Evanghelie ca şi noi să fim părtaşi la acele minuni ca Dumnezeu să ne cheme şi să ne ajute şi pe noi, căci de aceea a pătimit,a murit şi a Înviat Hristos, să ne aducă nouă viaţă veşnică, şi viaţa cea veşnică începe aici, pe Pământ. Astăzi, Sfânta Evanghelie ne istoriseşte despre vindecarea unui slăbănog la scăldătoarea din Vitezda. Nu se spune despre nici un bolnav de câtă vreme i-a venit boala. Despre un tânăr s-a spus că din copilărie, dar despre alţii nu se spune de când pătimesc...

Citește mai departe...

Predica la Duminica a III-a dupa Pasti (a Mironositelor)

ips teodosieÎn numele Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Amin!
„Hristos a înviat!”

Ne aflăm astăzi în Duminica numită a sfintelor femei mironosiţe. Dacă duminica la o săptămână de la Paşti, a fost numită a Sfântului Toma şi împreună cu el, a celorlalţi apostoli, iată astăzi o duminică închinată sfintelor femei mironosiţe. De ce sunt pomenite cu atâta râvnă, de către Biserică, sfintele femei mironosiţe? Pentru că, de fapt, ele au fost martore directe ale pătimirilor, martori a morţii şi a învieriii Domnului. Dumnezeu nu S-a arătat întâi, vreunui apostol, ci S-a arătat întâi Mariei Magdalena, apoi, mamei sale şi tuturor femeilor mironosiţe.

Citește mai departe...